Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Τα «παίρνουν» από τους πλούσιους για να τα δώσουν στους φτωχούς, ή το αντίστροφο;


Από επικοινωνία η κυβέρνηση Παπανδρέου παίρνει άριστα 10. Επέλεξε να ανακοινώσει την ίδια μέρα «σκληρά» μέτρα για τους έχοντες και έκτακτο επίδομα για τους φτωχούς. Έτσι κατάφερε, βοηθούμενη ασφαλώς κι από τα δικά της Media, να περάσει στον κόσμο το σύνθημα «Εμείς τα παίρνουμε από τους πλούσιους για να τα δώσουμε στα φτωχαδάκια». Και μπράβο του κ. Παπακωνσταντίνου για την κίνησή του αυτή. Όντως, το να φορολογείς έκτακτα τα κέρδη των 300 μεγαλοκαρχαριών και να βοηθάς αγρότες, συνταξιούχους, μισθωτούς, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι πολύ… σοσιαλιστικό.

Δεν σας κάνει, όμως, εντύπωση η ευκολία με την οποία ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ είπε «ναι» στην έκτακτη φορολόγηση; Οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για τα σημερινά μέτρα ήταν οι βιομήχανοι, μαζί τα αποφάσισαν, άρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Προφανώς λέγεται ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, απολύσεις κατά το δοκούν και στο όνομα της κρίσης, ίσως και τίποτε ρυθμίσεις χρεών και θαλασσοδανείων.

Η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έλεγαν μόλις προ ενός μηνός ότι δεν είναι υπέρ των έκτακτων μέτρων και δεν θα φορολογήσουν τις επιχειρήσεις; Αν τόσο γρήγορα έπαψαν να είναι ειλικρινείς γιατί να μην κάνουν το ίδιο και για τους πολίτες και την φορολόγησή τους. ΟΚ, όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν πολλές πηγές εσόδων, η οικονομία καταρρέει, ο Αλμούνια καραδοκεί και άλλα τέτοια. Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο τα έκτακτα μέτρα που μόνο στόχο έχουν να μισογεμίσουν τα άδεια ταμεία τα οποία όμως μοιάζουν με Πίθο των Δαναΐδων. Τι θα κάνει δηλαδή του χρόνου, θα ξανα-ανακοινώσει έκτακτη φορολόγηση;

Πώς θα εμπιστευτούν Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες την κυβέρνηση που άλλα τους έταζε κι άλλα τους φορτώνει; Μήπως την έκτακτη φορολόγηση οι «καρχαρίες» την μετακυλήσουν στον κοσμάκη με αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.; Δηλαδή οι κατασκευαστικές με αυξήσεις στα διόδια ή ανακοστολογήσεις έργων, οι τράπεζες με αυξημένα επιτόκια ή νέες “βαφτισμένες” κρυφές χρεώσεις στις συναλλαγές, οι έμποροι τροφίμων με ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μήπως άλλες χώρες πολεμούν την κρίση με φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας κι όχι με έκτακτη φορολόγηση που έχει μόνο πρόσκαιρο κέρδος;

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για το τι θέλει πραγματικά. Αν δηλαδή προβλέπει γενναίες αυξήσεις στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και τους άλλους έμμεσους φόρους. Προφήτες δεν είμαστε αλλά μυριζόμαστε “χαστούκια”. Ποιοι λοιπόν θα πληρώσουν αυτούς τους επιπλέον φόρους; Φυσικά ο απλός κοσμάκης που θα παίρνει από τη μια 300 ευρώ επίδομα αλληλεγγύης και θα πληρώνει πολλαπλάσια σε καύσιμα, ποτά και πιθανότατα και στον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις να αυξήσει.

Τα μέτρα, κατά τη γνώμη μας έχουν και αρκετές αδικίες: Για παράδειγμα με την έκτακτη φορολόγηση τιμωρούνται όσες επιχειρήσεις δηλώνουν τα κέρδη τους, πληρώνουν 40% φόρο και τώρα καλούνται να πληρώσουν εκτάκτως. Πόσα άλλα μεγαλολαμόγια κρύβουν έσοδα και κέρδη με εικονικά τιμολόγια, δωρεές, κρυφές συναλλαγές, οφ σορ και άλλα τερτίπια;

Επίσης, εξαιρεί από το επίδομα αλληλεγγύης τους ελεύθερους επαγγελματίες και για κάποιους καλά κάνει. Χιλιάδες δικηγόροι, ιατροί, τραγουδιστές, καταστηματάρχες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κάνουν τεράστιους τζίρους και δηλώνουν 12 και 15 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, επομένως δεν θα μπορούσαν να πάρουν και επίδομα. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, ωστόσο, αφού χιλιάδες άλλοι ελευθεροεπαγγελματίες έχουν πενιχρά έσοδα, αναγκάζονται να πληρώνουν ΤΕΒΕ ένα σωρό λεφτά και βγαίνουν τώρα στην απέξω. Τέλος, είναι σωστή η αύξηση του ΕΤΑΚ για περιουσίες πάνω από 600.000 ευρώ. Όμως, τι να πεις στους ιδιοκτήτες εκείνους που αγόρασαν πριν χρόνια ένα δύο καταστήματα, έχουν και κανένα σπίτι και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ. Παράλληλα όμως, έχουν επί χρόνια ξενοίκιαστα τα καταστήματα, δεν εισπράττουν και τώρα θα πληρώσουν και φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου