Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Οκτώ λόγοι που η Ελλάδα είναι πιο κοντά από ποτέ στη χρεοκοπία.Οι σκληροί και ανέφικτοι στόχοι που της τέθηκαν ήταν ένα ακόμη σπρώξιμο προς την έξοδο.

Η αλήθεια είναι ότι η νέα συμφωνία ουσιαστικά θέτει πάνω στο τραπέζι και επισήμως το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Και αυτό γιατί οι όροι της συμφωνίας είναι τόσο αυστηροί που σχεδόν καθίστανται εν τη γεννέση ανέφικτοι, επομένως η αποτυχία φαίνεται αναπόφευκτη. Έτσι 'παίζεται' συνήθως το παιχνίδι πολιτικής στρατηγικής, και το ζητούμενο πλέον είναι το αν θα είναι άτακτη ή ελεγχόμενη η χρεοκοπία της χώρας μας.

Δεδομένων των μηνυμάτων που 'εκπέμπουν' τις τελευταίες ημέρες οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι, η ελληνική χρεοκοπία μάλλον δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί, κυρίως για 8 λόγους:

-Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο για την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη που πραγματικά θέλουν να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε ευκαιρία ώστε να βγάλουν τη χώρα από την ευρωζώνη. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, πληροφορίες που διαρρέονται αναφέρουν ότι Βερολίνο, Ελσίνκι και Χάγη έχουν ήδη πάρει την απόφαση να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, ανεξαρτήτου του αποτελέσματος. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση παραμείνει πιστή στους στόχους της, όλο και κάποια δικαιολογία θα βρεθεί ώστε να κριθεί ανεπαρκής η χώρα.

-Οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να φέρουν το τέλος της συμφωνίας διάσωσης. Οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο Μνημόνιο έχουν αρχίσει και ανεβάζουν σημαντικά τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τον διάσημο hedge fund manager, Dennis Gartman, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει οτιδήποτε αλλο από το να τηρήσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί.

-Το νεο πρόγραμμα της Ελλάδας κάνει τις οικονομικές συνθήκες ακόμη χειρότερες. Οι απαιτήσεις της Τρόικας θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση της ελληνική οικονομία, εκτινάσσοντας ακόμη το χρέος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, με αυτές τις προοπτικές να μειωθεί το χρέος στο 120% μέχρι το 2010, με τον περισσότερο κόσμο των αναλυτών να έχει αρχίσει να αποκαλεί αυτόν τον στόχο "κωμικό".

Μην ξεχνάμε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία εφτασε το 6,8% το 2011. Και όσο επιδεινώνεται τόσο η πιθανότητα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αυξάνεται.

-Η ελληνική Βουλή δεν έχει ολοκληρώσει τα ψηφίσματα της. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα στα στενά χρονικά όρια.

-Το Ελληνικό Σύνταγμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να ενσωματώσει τις νέες διατάξεις για τα δημοσιονομικά. Οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει στις απαιτούμενες τροποποιήσεις αποτελούν ευθεία παρέμβαση σε μία κυρίαρχη χώρα.

-Πολλά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ζώνης δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. Αν και φαινομενικά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αμφίβολη παραμένει η έγκριση από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

-Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια προσφορά των ιδιωτών πιστωτών για το PSI. Στις 9 Μαρτίου πιθανόν να γνωρίζουμε το ύψος της συμμετοχής, ωστόσο τίποτα δεν είανι σίγουρο.

-Η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά είναι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που θεωρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μας θα βγει από το ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Φίλες και φίλοι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για νά σταματήσουμε όλα αυτά πού οί (φίλοι) μας αμερικάνοι και Ευρωπαίοι μας οδηγούν.
    Ελάτε όλοι μαζί νά ξαναφέρουμε τον Έλληνα Πούτιν, ελάτε όλοι μαζί νά κάνουμε την Ελλάδα πρώτη δύναμή στον κόσμο. Για τους αντιδραστικούς προτείνω νά δούνε τά βίντεο και νά διαβάσουν τά έγγραφα, ή πατρίδα χρειάζεται Ηγέτη, ή πατρίδα χρειάζεται ενότητα, όλοι μαζί αδέλφια για το καλό το δικό μας αλλά και των παιδιών μας χρειαζόμαστε ένα Έλληνα πού νά το λέει ή ψυχή του. Διώξτε τις κομματικές σας πεποιθήσεις και δείτε ποιος μπορεί νά ξανακάνει την Ελλάδα δυνατή και ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
    http://www.facebook.com/groups/351098021579707/

    ΑπάντησηΔιαγραφή