Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βγει απ’ την Ευρωζώνη……


Ακούμε όλο αυτό το διάστημα από τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ και μερικούς δήθεν αναλυτές να μας λένε ότι αν η χώρα μας πτωχεύσει αυτό θα είναι καταστροφή για την Ε.Ε. Έτσι όλοι οι Έλληνες καθόμαστε και κοιτάμε τα μέτρα και τα δεχόμαστε γιατί γλυτώσαμε τα χειρότερα όπως μας λένε.

Είναι όμως η αλήθεια αυτή; Κατά την γνώμη μας όχι. Ας δούμε όμως γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα και γιατί στην ουσία οι δυνατοί της Ευρωζώνης θέλουν την έξοδο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών που είναι σε παρόμοια κατάσταση με εμάς από την ΟΝΕ.

Πέρα από τις γνωστές θέσεις της Γερμανίας ότι θα έπρεπε το ευρώ να είναι το νόμισμα των 6 δυνατών μόνο και εκτός των γνωστών δηλώσεων ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε μπει στην ΟΝΕ και ότι με πλαστά στοιχεία μπήκε, καλό θα είναι να ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι ακριβώς.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες είχαν τα ίδια στοιχεία από οικονομικής πλευράς και ήταν στην ίδια κατάσταση. Η διαφορά όμως είναι πώς μπήκε η κάθε χώρα και τι σκοπούς έκρυβαν οι κινήσεις πριν την ένταξη.

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία αλλά και η Γαλλία είναι οι χώρες όπου ελέγχουν το 80% των εισαγωγών μας. Τα περισσότερα προϊόντα από αυτές τις χώρες όσο είχαμε την δραχμή λόγο συναλλαγματικής διαφοράς με τα νομίσματα του Φράγκου και του Μάρκου ή δεν έμπαιναν ποτέ στην χώρα λόγο κόστους η πολλά από αυτά έμπαιναν αλλά ήταν πολύ ακριβά.

Από την άλλη οι Αμερικάνοι για τους γνωστούς λόγους και βέβαια δουλεύοντας με άψογο ύπουλο τρόπο δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το Ευρώ να γίνει το ισχυρό νόμισμα του πλανήτη, όσο αφορά την χώρα μας έπρεπε να εξασφαλίσουν ότι η είσοδος μας στην ΟΝΕ θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε μαθηματικά να φτάσουμε να πνιγούμε και στο σημείο που φτάσαμε σήμερα.

Έτσι ο Σημίτης θέλοντας πρώτα από όλα να ικανοποιήσει τους Αμερικάνους και στην συνέχεια να είναι και εντάξει με την Ε.Ε. έκανε μία κίνηση ματ που θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της χώρας μας. Αυτή δεν ήταν άλλη από την υποτίμηση της δραχμής λίγο πριν την ένταξη μας στην ΟΝΕ και τις γνωστές σε όλους τράμπες με την Goldman Sachs.

Έτσι έμειναν ικανοποιημένοι όλοι, οι μεν Αμερικανοί γιατί γνώριζαν το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων και είχαν έτοιμους στόχους την στιγμή που το δολάριο θα κινδύνευε από το Ευρώ, οι μεν Γερμανοί και Γάλλοι είχαν μία χώρα που λόγο κοινού νομίσματος αύξησε τις εισαγωγές της τρομακτικά. Αυτό ήταν και το ύπουλο της υπόθεσης γιατί η τιμή των προϊόντων δεν άλλαξε απλά σε εμάς φάνηκαν αλλιώς λόγο νομίσματος. Έτσι κάτι που σε εμάς κόστιζε 340,75 δρχ για όλους τους Ευρωπαίους κόστιζε 170 δρχ λόγο τις υποτίμησης της δραχμής.

Αυτό που πριν την ΟΝΕ μας φαινόταν ακριβό με την δραχμή ξαφνικά έγινε προσιτό χωρίς να είναι όμως και στην ουσία. Απλό παράδειγμα για να το καταλάβετε και στην πράξη. Ένα αυτοκίνητο που κόστιζε 10 εκατομμύρια δραχμές θεωρούταν μεγάλο και ακριβό πριν την ένταξη μας, αμέσως μετά το αυτοκίνητο των 30.000 ευρώ έγινε μεσαία κατηγορία και γέμισαν οι δρόμοι με τέτοια. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοκίνητα που με δραχμές ήταν σαν πρώτο μετατράπηκαν σε δεύτερα αυτοκίνητα μίας μέσης οικογένειας.

Η Ε.Ε ενώ ήξερε όλα τα στοιχεία μας από την αρχή έκανε τα στραβά μάτια γιατί βολεύτηκε με την κατάσταση αυτή και έδιωξε πολύ πράγμα σε εξαγωγές, από την άλλη η Αμερική ήταν ικανοποιημένη ότι ο δούρειος ίππος της έχει βάλει τις βάσεις του ώστε το νόμισμα του Ευρώ να μην γίνει ποτέ πιο δυνατό του δολαρίου.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα, μετά από 10 χρόνια που η Ελλάδα ήταν ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης και ότι σκάρτο είχαν το εισαγάγαμε εμείς και το μοσχοπουλούσαν με άνεση (αρκεί 5 επώνυμοι να το λάνσαραν και αμέσως γινόταν μόδα) να ακούμε ότι η Ελλάδα θα είναι η καταστροφή της Ευρώπης αν πτωχεύσει.

Λοιπόν δεν είναι έτσι, ο πρώτος λόγος είναι ότι σήμερα οι θέσεις που έχουν πάρει στα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων μας όσοι τα έχουν στα χέρια τους είναι πάνω από το μισό του χρέους μας. Δηλαδή για όσους έχουν ομόλογα ζημία δεν θα υπάρξει ακόμα και αν η Ελλάδα κάνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο 50 η ακόμα ίσως και στο 60%. Το αντίθετο μάλιστα αυτό θα τους άρεσε κιόλας γιατί ότι χάσουν από την επαναδιαπραγμάτευση θα το πάρουν από τα CDS και μάλιστα αμέσως ενώ στην περίπτωση των ομολόγων θα πρέπει να περιμένουν την λήξη τους. Αυτό που θα μείνει θα συνεχίσουν να το έχουν στα χέρια τους σαν ομόλογα.

Ένα παράδειγμα απλό για να γίνει κατανοητό σε όλους, για κάποιον που έχει πάρει θέση σε ασφάλιστρα το 60% της θέσης τους στα ομόλογα 10ετους διάρκειας. Ας υποθέσουμε ότι είναι 10 δις Ευρώ, στην περίπτωση πτώχευσης της χώρας και επαναδιαπραγμάτευσης το 60% των ομολόγων θα πάρει την ίδια στιγμή πίσω τα 6 δις από τα CDS άμεσα και όχι στο τέλος της 10ετίας, παράλληλα θα συνεχίσει να έχει στα χέρια του και αλλά 4 δις σε ομόλογα. Άρα ζημιά καμία.

Από την άλλη με τον μηχανισμό στήριξης όπως τον έφτιαξαν μόνο για την Ελλάδα (γιατί για τις άλλες χώρες έκαναν άλλο μηχανισμό χωρίς ΔΝΤ) και μετά από τις παρεμβάσεις Παπανδρέου για λογαριασμό των Αμερικανών μπήκαν Ελληνικές εκτάσεις, ακίνητη περιουσία του δημοσίου ακόμα και νησιά ως εγγύηση για των χρημάτων του δανεισμού από το πακέτο για το πρόγραμμα σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα με μία πτώχευση όλα όσα έχουν μπει σαν εγγύηση θα περάσουν στους δανειστές.

¨Όπως είναι γνωστό υπάρχουν πολλές και μεγάλες περιοχές που τις αγοράζουν Γερμανοί περισσότερο και όπως είναι γνωστό οι τιμές στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ ψηλές. Σε μία ενδεχόμενη πτώχευση αυτά θα τα πάρουν οι δανειστές χωρίς φόρους, χωρίς αντικειμενικές αξίες και πραγματικές και θα τα διαθέσουν σε επιχειρηματίες ή επενδυτές των χωρών τους σε πολύ χαμηλότερο τίμημα και με κέρδος.

Ο τρίτος λόγος που θα μας ήθελαν εκτός της ΟΝΕ είναι αυτές οι δηλώσεις που κατά καιρούς ακούμε για ΟΝΕ των 6 δυνατών και χωρίς βαρίδια όπως είναι οι αδύναμες χώρες που συντηρούνται από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλες χώρες και περισσότερο για αυτές που δεν έχουν παραγωγή.

Αυτοί είναι οι τρείς κυριότεροι λόγοι που δεν μας θέλουν και θα βγούμε από την ΟΝΕ και είναι οι καθαροί λόγοι μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Γιατί πέρα από το οικονομικό υπάρχουν και τα εθνικά θέματα οπού εκεί το μεγαλύτερο ρόλο και τον ισχυρότερο λόγο έχει η Αμερική η οποία είναι σαφές ότι προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, Σκοπίων, Αλβανίας για τους λόγους που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερα άρθρα μας.

Έτσι δεν βλέπουμε γιατί η πτώχευση μας θα είναι η καταστροφή της ΟΝΕ όπως δεν βλέπουμε και τον λόγο γιατί να μην μας θέλουν εκτός. Τώρα μάλιστα που και οριστικά τελείωσε το θέμα των αγωγών και ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης θα γίνει η Τουρκία με την σύμβαση που θα υπογράψουν στην επικείμενη συνάντηση τους Μεντβέντεφ και Ερντογάν.

Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε απαρατήρητο και το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην χώρα μας θα συνοδεύεται από Τούρκους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όταν είναι σε όλους γνωστό ότι Έλληνες επιχειρηματίες κυρίως τους εξωτερικούς διαθέτουν 10 φορές περισσότερα χρήματα από τους Τούρκους και έχουν πολλές φορές εκφράσει την επιθυμία να επενδύσουν η και έχουν κάνει προσπάθειες φυσικά χωρίς αποτέλεσμα. Μία περίπτωση είναι και ενός επιχειρηματία του οποίου το όνομα δεν μας επιτρέπεται να αποκαλύψουμε όπου 10 χρόνια προσπαθεί να πάρει άδεια αιολικής ενέργειας και μάλιστα χωρίς επιδότηση ούτε από το κράτος ούτε από την Ε.Ε. αλλά με ίδια κεφάλαια του και δεν μπορεί. Οι πληροφορίες μας είναι ότι την άδεια την πήρε μεγάλος τραπεζίτης την οποία είτε θα την πουλήσει σε ξένους είτε θα κάνει ο ίδιος την επένδυση με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το Ελληνικό κράτος.

Τα συμπεράσματα δικά σας…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου