Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Από 49 παράθυρα 433.518 ημέτεροι πήραν καρέκλα!



Πελατειακό κράτος, με εκατοντάδες χιλιάδες αναξιοκρατικούς διορισμούς, είχε εγκαταστήσει στο δημόσιο τομέα επί ημερών του το ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, μόνο το 2002 πραγματοποίησε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών 148.898 προσλήψεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού!

Συνολικά την τριετία 2002-4 433.518 «ημέτεροι» τρύπωσαν σαν κύριοι, σε διάφορους φορείς του Δημοσίου και των δήμων της χώρας.

Η φάμπρικα των διορισμών είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ώστε να υπολογίζεται από τους επιθεωρητές του ΑΣΕΠ, ειδικά για την περίοδο προ των εκλογών του 2004 ότι καθημερινά 500 άτομα έβλεπαν την «Αλεξάνδρεια του Δημοσίου».

Προκειμένου δε να εξαγορασθεί μέσω της αχαλίνωτης ρουσφετολογίας η συνείδηση ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος άνοιξαν 49 «παράθυρα» στο νόμο Πεπονή. Οσο για το ΑΣΕΠ, οι κυβερνήσεις Σημίτη το είχαν μετατρέψει σε τροχονόμο των κομματικών προσλήψεων θεωρώντας τις δημόσιες υπηρεσίες πολιτικό «φέουδο» τους και όχημα τακτοποίησης των ψηφοφόρων τους.

Το τραγελαφικό είναι ότι ακόμη και την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. διορίζονταν με τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, χιλιάδες «πράσινα» παιδιά.

Ισως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί η περίπτωση των 33.000 συμβασιούχων που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ. 164/2004 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

Παράλληλα, πάνω από 40.000 άτομα που διορίστηκαν την περίοδο 1998-2004 ως εποχικό προσωπικό και δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις οριστικής επίλυσης του εργασιακού προβλήματος τους «προικοδοτήθηκαν» γενναία με μπόνους 50% στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμων υπαλλήλων που θα προκήρυτταν οι δημόσιοι οργανισμοί.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε αποκτήσει διαστάσεις ιλαροτραγωδίας αφού το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε στρατιές εκτάκτων για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εμφανίστηκε προ λίγων μηνών με περίσσια υποκρισία και παρουσίασε τις μονιμοποιήσεις των ατόμων που επί χρόνια είχε ως ομήρους, ως ρουσφετολογικό πάρτι της Ν.Δ.

Γεγονός που είχε προκαλέσει την έκρηξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, που σε δήλωσή του στη Βουλή έκανε λόγο για «υποκρισία εκείνων που θεσμοθέτησαν κυριολεκτικά το κομματικό ρουσφέτι».

Ο ίδιος ανακάλυψε ότι από τις 227.724 προσλήψεις που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ότι έγιναν μεταξύ 2007-8 «το 90% αφορούσε ανανεώσεις συμβάσεων οι οποίες είχαν συναφθεί επί κυβερνήσεων Σημίτη και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ».

Αλλά και τα επίσημα στοιχεία προερχόμενα τόσο από την ανεξάρτητη Αρχή όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών τεκμηριώνουν το γεγονός ότι το Δημόσιο υπήρξε πεδίον δόξης λαμπρόν για τους μανδαρίνους του εκσυγχρονισμού.

Το 2002 έγιναν 29.519 προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ και 119.379 με τις διαδικασίες της ανεξάρτητης Αρχής. Το 2003 πραγματοποιήθηκαν 131.353 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 101.651 με διαδικασίες ΑΣΕΠ (77,4%) και 29.702 (22,6%) εκτός.

Το 2004 παρατηρήθηκε το εξής οξύμωρο: Συνολικά φέρεται να πραγματοποιήθηκαν 143.267 προσλήψεις, από τις οποίες οι 113.017 με ΑΣΕΠ, ενώ εκτός 30.250 (21,1%). Στην πραγματικότητα οι περισσότερες έγιναν λίγες ημέρες πριν το ΠΑΣΟΚ παραδώσει την εξουσία και οι υπόλοιπες επί κυβερνήσεως Καραμανλή που στο σύνολό τους αφορούσαν ανανέωση παλαιοτέρων συμβάσεων. Σε απλά ελληνικά, επρόκειτο για προσωπικό που είχε διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, άρα η Ν.Δ. δεν δεσμευόταν για τη συνέχιση της εργασίας του. Μπροστά όμως, στο ενδεχόμενο να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι προτίμησε, παρά τις διαμαρτυρίες της κομματικής της βάσης, που στο παρελθόν είχε υποστεί απηνείς διωγμούς από τους «καρεκλοκένταυρους» του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο τομέα, να τους δώσει και άλλη εργασιακή ευκαιρία.

Οι κυριότερες από τις 49 μεγάλες «τρύπες» που άνοιξαν οι «εκσυγχρονιστές», στο νόμο των προλήψεων, ώστε να διορισθεί «αθρόα κόσμος» είναι οι εξής:

* ΔΕΚΟ των οποίων το μετοχικό διαπραγματεύεται ελεύθερα στο Χρηματιστήριο ή ο διοικητής εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων (Ν. 2843/2000).

* Προσωπικό προγραμμάτων ΟΑΕΔ (Ν. 2733/1999).

* Εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΟΤΑ και ΝΠΙΔ (Ν. 2738/1999).

* Εργατοτεχνικό προσωπικό αμιγών και μικτών επιχειρήσεων Α’ και Β’ Βαθμού των δήμων – νομαρχιών, ΔΕΚΟ θυγατρικών ΔΕΚΟ τραπεζών και θυγατρικών τραπεζών (Ν. 2527/1997).

* Συμβάσεις έργου (Ν. 2527/97).

* ΔΕΚΟ συμβάσεως προσωρινής απασχόλησης (Ν. 2639/1998).

* Α.Ε. Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών (Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 1725/1998).

* Εποχικό προσωπικό με εξάμηνες συμβάσεις (Ν. 2527/1997).

* Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ΦΕΚ 1610/Β’).

Εκεί όπου πραγματικά έγινε το «έλα να δεις» ήταν με τους εσωτερικούς κανονισμούς των διαφόρων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που επέτρεπαν φωτογραφικούς διορισμούς. Οι κανονισμοί αυτοί τροποποιούνταν κάθε φορά αναλόγως με τα προσόντα αυτών που ήθελαν να βολέψουν. Για να διορισθούν άμεσα οι τελευταίοι τους ζητούσαν μόνο να υποβάλουν μια αίτηση, στην οποία αναγράφονταν τα τυπικά προσόντα τους (πτυχία, μεταπτυχιακά τίτλοι ξένων γλωσσών), χωρίς να απαιτείται να τα προσκομίσουν. Ετσι ο καθένας, μπορούσε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τελειόφοιτο ΑΕΙ (ενώ ήταν ακόμη φοιτητής) και γνώστης ξένης γλώσσας, χωρίς να είναι, με αποτέλεσμα η διαδικασία να θυμίζει θέατρο του παραλόγου.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα π.χ. όπως της Cosmote είχαν εντοπισθεί πλαστά πτυχία Lower ακόμη και διορθωμένα (στο χέρι) απολυτήρια Λυκείου ώστε η «τσιμπημένη» βαθμολογία να αποτελέσει το κλειδί για την είσοδο στον παράδεισο του Δημοσίου.

Πρόκειται μόνο για μερικές από τις χιλιάδες φορές όπου το ΠΑΣΟΚ τακτοποίησε, χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνάσματα και τα παραθυράκια του νόμου Πεπονή που το ίδιο άνοιξε, τα δικά του παιδιά. Για να κάνει ανενόχλητο τη ρουσφετολογική πολιτική του με την οποία είναι εξάλλου γαλουχημένα τα περισσότερα στελέχη του δεν δίστασε να περιθωριοποιήσει το ΑΣΕΠ αφήνοντάς το χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό.

Ετσι, η αρχή δεν ήξερε τι να πρωτοπρολάβει: Να ελέγξει τα δικαιολογητικά αν ήταν νόμιμα; Να ελέγξει αν κάνουν σωστά τους διορισμούς υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι, νομαρχίες, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.ά.; Οι επιθεωρητές – ελεγκτές σήκωναν ψηλά τα χέρια καθώς δεν έφταναν και λόγω του περιορισμένου αριθμού τους τι να κάνουν με τις 700.000 αιτήσεις που υποβάλλονταν ετησίως για τακτικό και εποχικό προσωπικό και τους χιλιάδες πίνακες κατάταξης.

Αν συνέχισε να υπάρχει το ΑΣΕΠ επί ημερών ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο γιατί η λειτουργία του αποτελούσε άλλοθι για το όργιο των παράνομων διορισμών. Ακόμη κι όταν η αρχή έστελνε κάποιον στη Δικαιοσύνη το αποτέλεσμα ήταν εκ των προτέρων γνωστό: Αθώος λόγω αμφιβολιών. Μόνο μια φορά, αφού τα στοιχεία ήταν συντριπτικά σε βάρος του καταδικάστηκε ένα περιφερειακό κρατικοδίαιτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε τρίμηνη φυλάκιση για παράβαση του νόμου Πεπονή.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου